Nije ni znala - ostala bez stana zbog tuđeg duga

31.01.2017. 16:52
Autor:

Stan Jelke Kovačev prodat je bez njenog znanja, jer je, nakon kupovine stana, propustila da upiše nepokretnost na svoje ime u katastarske knjige.

Stan je prodat zbog potraživanja banke prema katastarskom vlasniku, a gospođa Kovačev i dalje pokušava da zadrži jedinu nekretninu koju je uspela da stekne u životu sa skromnom radničkom platom.

Dvosobni stan u centru Vrbasa, Jelka Kovačev je kupila 2007. godine, kupoprodajni ugovor je overila u sudu, ali nekretninu nije upisala u katastar, pa je formalno, vlasnik ostao prodavac, Željko Gardašević. U međuvremenu, protiv njega je Zberbanka povela postupak za naplatu potraživanja, a sud je naložio da naplata bude izvršena prodajom stana.

Jelka Kovačev, vlasnica stana kaže da je za svo to vreme niko nije obavestio da se prodaje njena imovina.

"Meni je Gardašević javio pre nego što je prodato, ali ja nisam mogla ući u sud. Ja nemam poziv, nisam imala ništa čime bih mogla da se obratim sudu, razumete? Ja sam odmah angažovala advokata, tražila predmet, međutim, u tih para dana, sve je bilo gotovo. To je već bilo gotovo. Stan je već bio prodat", kaže Jelka Kovačev.

Na drugom nadmetanju stan je prodat po tri puta nižoj ceni od procenjene, iako je bivši vlasnik, Željko Gardašević, sudu priložio kupoprodajni ugovor, overen u istom tom sudu, da je pravo svojine preneo na Jelku Kovačev.

"Mi smo podneli sve, i žalbu, i papire da smo mi prodali, da je to sve rešeno. To je za nekih 4.000 dinara da ljudi ostanu na ulici. Mislim, to je stvarno, stvarno, katastrofa", kaže Željko Gardašević koji je i sam, zbog kredita u švajcarskoj banci, izgubio gotovo svu imovinu.

Gospođa Kovačev je tužila novog vlasnika stana, a uputila je i žalbu Višem sudu u Somboru na postupanje Osnovnog suda u Vrbasu.

"Čak i Vrhovni kasacioni sud, kao naš najviši sud u zemlji, je zauzeo stav da i vanknjižno pravo svojine jeste svojina i da se ne može naplaćivati dug na tuđoj imovini, samo zato što ona nije upisana u katastarske knjige. Zašto je vrbaski sud drugačiji zauzeo stav ja to stvarno ne znam, ali ga smatram nezakonitim i nepravilnim", rekla je Slobodanka Petković, advokat Jelke Kovačev.

Jelka Kovačev iz Vrbasa ovih dana čeka sudske izvršitelje da je isele iz sopstvenog stana za koji ima sudski overen kupoprodajni ugovor. I dalje se nada da neće ostati na ulici.

Foto: franky242/freedigitalphotos.net
Izvor: B92.net/Biz